Aktuális hírek, információk

Oszd meg a fényt!

Kedves Nagykozáriak!

Kérjük, hogy 2023. november 10-én Márton napján sötétedés után helyezzenek ki lámpásokat otthonaik ablakába, hogy a melegséget árasztó, jó cselekedeteket is szimbolizáló kis fények a bizakodás jelképei is lehessenek, és azokat mindenki megcsodálhassa!

„Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én,

világítson mindig nékünk, ahol járunk, ahol élünk…”

Német Nemzetiségi Önkormányzat Nagykozár

Nagykozár Községi Önkormányzat

 

Der heilige Martin hat seinen Mantel geteilt, wir teilen unser Licht!

Szent Márton a köpenyét osztotta meg, mi megosztjuk a fényünket!

Közlemény: Választások

Nagykozár Községben megválasztható önkormányzati képviselők számának meghatározása:

Helyi Választási Iroda 1/2023 X.25. számú határozata

Lakossági fórum

Tisztelt Nagykozáriak !

A községünk határába tervezett energia tároló építésével kapcsolatban 2023. november 23.-án 17 órakor a Művelődési Házban  lakossági fórumot tartunk. A fórumon a tervezett beruházás megvalósítója, az ib vogt GmbH képviselői válaszolnak a beruházással kapcsolatos kérdésekre. A fórumon a helyi lakosok, ingatlantulajdonosok vehetnek részt, illetve tehetnek fel kérdéseket. A honlapon megtalálható két prezentáció a cég tevékenységével, illetve  a helyi projekttel  kapcsolatos információkat tartalmaz.

Amennyiben nem a fórumon szeretnének kérdéseket feltenni, abban az esetben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címen tehetik meg.

Vállalati prezentáció letöltése (pdf)

Energia tárolóval kapcsolatos prezentáció letöltése (pdf)

Tisztelettel: Önkormányzat

 

Lomtalanítás: 2023.10.12.

Tisztelt Nagykozáriak !

2023. 10.12.-én (csütörtökön) lomtalanítás lesz Nagykozárban.

A lomokat a lomtalanítási menetrendben meghatározott napokon, reggel 6 óráig kell kihelyezni a gyűjtőjárat számára. 

A lomhulladékot az ingatlanok előtti közterületre oly módon kell kihelyezni, hogy az a jármű- és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, valamint a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen.

A bútorokat a hatékonyabb helykihasználás, a gyorsabb munkavégzés érdekében kérjük, szétszerelve, lapra szerelve adják át a közszolgáltatónak. A zsákok, dobozok megtöltésénél pedig ügyeljenek arra, hogy azok kézi erővel szóródásmentesen mozgathatóak legyenek, emeléskor a súly miatt ne szakadjanak ki, és ne tartalmazzanak a rakodást végző személyt veszélyeztető anyagokat, például üvegdarabot, mely kivághatja a zsákot, és megsértheti munkatársunkat.

A lomtalanítás keretén belül nem szállítjuk el (abban az esetben sem, ha a kihelyezett hulladék csak részben tartalmazza az alábbiakat:  

  • az építési, bontási törmelék (pl. beton, azbeszttel szennyezett építőanyag, pala, tégla, csempe, ragasztó, cserép, kerámia és azok keveréke, WC-csésze, mosdókagyló, ablaküveg, síküveg);
  • fémhulladék (pl.: vasalatok);
  • a kerti biohulladék (pl. fanyesedék, faág, lomb);
  • a háztartásokban keletkező vegyes hulladék (kommunális hulladék);
  • az elkülönítetten gyűjthető papír, műanyag, fém- és üveg hulladék;
  • az ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltatási tevékenység során képződött fém- és egyéb hulladék (pl. autóalkatrész, szerszámok);
  • az állati tetemet, trágyát vagy más undort keltő anyagot tartalmazó hulladék;
  • a gumiabroncs;
  • az elektronikai hulladék (pl., háztartási gépek, számítástechnikai eszközök, ezek alkatrészei, szórakoztató eszközök – rádió, TV és alkatrészei, lejátszók, szerszámgépek);
  • a veszélyes hulladék (pl. akkumulátor, festékes-, vegyszeres doboz, hígító, permetezőszer maradék, olajos hulladék, gyógyszer stb.)

 

A lomtalanítás során el nem vitt hulladékot a hulladék kihelyezőjének 24 órán belül el kell távolítania közterületről, ellenkező esetben szabálysértési eljárást indítunk.

Önkormányzat

Házszámok feltüntetése

Tisztelt Nagykozáriak !

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14/A. § (5) bekezdése értelmében minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot. 

A fenti jogszabályra tekintettel ezúton kérjük lakosokat, hogy amelyik házon nincs, vagy nem olvasható a házszám, ott haladéktalanul helyezzék ki a közterületről  jó látható helyre.

A házak számozása nemcsak a közszolgáltatók, de egyéb hatóságok, közrendvédelmi szervek és a mentők munkáját is megkönnyíti.